• 28 september 2024

  • 10:30 tot 20:00

  • Gooiland Events

  • Hilversum

Informatie Groene Zorg Festival

Na het grote succes van de vorige edities, vieren we dit jaar opnieuw ‘dat het anders kan’. Op 28 september 2024 organiseert de Groene Zorg Alliantie de derde editie van het Groene Zorg Festival! Hét evenement over de verduurzaming van de zorg. Ben jij erbij?

Geniet van inspirerende sprekers, innovatieve workshops en boeiende panelsessies. Verrijk je kennis, verbreed je netwerk en ontdek de nieuwste ontwikkelingen in de zorg. Er is ook volop gelegenheid voor ontspanning, met (h)eerlijke hapjes, drankjes en muziek.

Mis deze kans niet om deel uit te maken van de groene revolutie in de zorg! Schrijf je vandaag nog in voor het Groene Zorg Festival 2024 en maak samen met ons het verschil.

Reserveer nu jouw gratis tickets!

Net als vorig jaar is de toegang gratis. Wel kun je nu alvast muntjes reserveren voor een lekker hapje en/of drankje tijdens het festival.

Programma

  • Afbeelding van het programma Groene Zorg Festival 2024 deel 1
  • Afbeelding van het programma Groene Zorg Festival 2024 deel 2
  • Afbeelding van de plattegrond Groene Zorg Festival 2024

Sprekers

Tijdens het Groene Zorg Festival 2024 zullen er meerdere boeiende keynote sprekers aanwezig zijn, waaronder de gerenommeerde André Kuipers, Aniek Moonen, Joyce Browne en Tim Fransen! Een volledig overzicht van alle sprekers en een korte beschrijving van de verschillende sessies volgt binnenkort. Mis het niet en blijf op de hoogte voor meer updates!

André Kuipers

André Kuipers

Astronaut | arts | keynote spreker

Aniek Moonen

Spreker en dagvoorzitter| Voormalig voorzitter Jonge Klimaatbeweging | Medevoorzitter Raad van Toezicht WECF | Co-host BNR Duurzaam

Joyce Browne

Universitair docent Global Health

Tim Fransen

Cabaretier | Filosoof

Workshops

Care podium | Met als dagvoorzitter Anne Roosendaal

Sessie 1: “Groen & gezond”

Over de eiwittransitie in de langdurige zorgsector

De ambities in de Green Deal Duurzame Zorg (3.0) zijn duidelijk: we moeten in de zorg over naar een meer plantaardig dieet. Maar hoe ver kunnen we daar in gaan? En hoe nemen we personeel en cliënten mee in die ambitie? De consultatiefase van de herziene Milieuthermometer Zorg laat zien dat de meningen hierover sterk verschillen. Hoog tijd voor een inhoudelijk gesprek! In een panel van milieucoördinatoren uit de langdurige zorg en inhoudelijk deskundigen bespreken we de actuele stand van zaken én de haalbaarheid van onze duurzame ambities. Want welke barrières moeten we echt nog slechten en welke (praktische) fabeltjes kunnen we op korte termijn de deur wijzen?

Sessie 2: “Kan het ook minder?

Over wasbaar incontinentiemateriaal en medicatieverspilling in de langdurige zorg

Zowel incontinentiemateriaal als onnodige of ongebruikte medicatie vormen een grote bron van verspilling in de langdurige zorg. De wil om afval te minderen is er zeker – maar hoe pak je zo’n groot thema aan in de dagelijkse praktijk? In deze plenaire workshop geven twee experts een voorzet. De een biedt handvatten hoe je succesvol medicatieverspilling tegen kunt gaan, de ander deelt diens ervaring om ons ‘uit de luiers’ te krijgen. Heb je na afloop alle oplossingen? Nee, maar als het goed is heb je wel een tas vol praktische tips om aan de slag te gaan!

Sessie 3: “Een goed gesprek”

Over proactieve zorgplanning en samen beslissen

Er zijn tal van redenen om te voorkomen dat onnodige of niet-passende zorg geleverd wordt, zo mogelijk ook voor het milieu. Dat kan gaan over toeters en bellen die in een palliatieve fase eigenlijk niet meer gewenst zijn, of bijvoorbeeld over behandelingen die qua welzijn misschien weinig opleveren. Hoe pakken ze dat aan in de ouderenzorg, en hoe kunnen we beter samen beslissen in het ziekenhuis? In een goed gesprek over een ‘goed gesprek’ gaan patiënt(vertegenwoordiger) en zorgverlener in dialoog. Mag duurzaamheid daarin ook een argument zijn? Luister hardop mee!

Cure podium | Met als dagvoorzitter Hugo Touw

Sessie 1: “Is het kiezen of delen?”

Over infectiepreventie en verduurzaming

Gebruik van grote hoeveelheden wegwerpproducten “om infecties te voorkomen” zijn voor veel zorgverleners een doorn in het oog. Maar klopt die redenering wel altijd? En hoe ga je te werk als je materiaalverbruik wilt verminderen – zeker als ergens maar weinig bewijs voor is? Met aangeschoven experts duiken we in een korte geschiedenis van de wondere wereld van disposables en nemen we twee praktische voorbeelden onder de loep: het schoon versus steriel inbrengen van catheters, en het dragen van schorten en handschoenen bij respiratoire virusinfecties. Wat waren de afwegingen en wat kunnen we daarvan leren?

Sessie 2: “Groot, groter, grootst”

Over plangericht werken in verduurzamingsinitiatieven

Heb je een vurige wens tot verduurzaming, maar mis je nog wat ondersteuning om een initiatief van de grond te krijgen? In deze sessie nemen drie koplopers van Landelijk Netwerk de Groene OK je mee in de stappen die zij hebben genomen om van start te gaan. Geen zorgen, daar hoef je geen snijdende dokter voor te zijn! Met de handzame tips uit deze sessie kun je een specifiek proces, een gehele werkwijze, of een grootschalig project in elkaar knutselen. Wees welkom voor grootse inspiratie, maar neem vooral ook je eigen praktische vragen mee – inbreng wordt gewaardeerd!

Sessie 3: “Meten is weten”

Over het meten en verbeteren van milieu-impact

Werk je in de zorg en wil je in kaart brengen hoe je jouw organisatie verder kunt verduurzamen? Kom dan naar deze interactieve sessie waarin je leert hoe je de milieu-impact van zorgactiviteiten kunt meten en verminderen. Wat je kunt verwachten? Je gaat zelf aan de slag met een handzame manier om een ruw beeld te krijgen van de grootste mogelijkheden in je eigen werkomgeving om de milieubelasting te verminderen. Daarnaast bespreken we een aantal basisprincipes van een ‘levenscyclusanalyse’: een krachtige methode om de milieuvoetafdruk van een product of proces in kaart te brengen.

… en meer!

Locatie

Gooiland Events in Hilversum

Gooiland Evenementenlocatie is een prachtig rijksmonument uit 1936. Deze unieke historische evenementenlocatie in Hilversum onderscheidt zich door een sterke focus op duurzaamheid. Gooiland biedt duurzame catering, is voor 95% gasloos, werkt samen met lokale partners en streeft naar een duurzame toekomst. Naast milieuvriendelijk is Gooiland Hilversum zeer goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer.

Gooiland Hotel

Adres en route

Sfeerimpressie tweede editie

In 2023 organiseerde de Groene Zorg Alliantie het festival voor de tweede keer. Opnieuw stonden er boeiende sprekers op het podium en waren er volop workshops, netwerkmogelijkheden, muziek, cabaret en (h)eerlijke catering. Bekijk hieronder de sfeerimpressie van het festival van vorig jaar.

Fotoreportage Festival 2023

Fotografie door Alyssa van Heyst

Festivalcommissie 2024

Angelica Setiaman

Angelica Setiaman

Voorzitter

Tandarts | Oprichter WG Duurzaam JTVA | Duurzame Mondzorg

Jorinde-Westra

Jorinde Westra

Programma manager

ANIOS SEH

Egid van Bree

Egid van Bree

Programma manager

Arts-onderzoeker | aan de slag voor duurzame zorg & onderwijs | Stuurgroep GZA

Danae Beskers

Danae Beskers

Programma manager

Consultant Life Science innovaties bij Innofunding

Joep Eijkenduin

Joep Eijkenduin

Penningmeester

Beleidsmedewerker bij ZonMw | Stuurgroep Groene Zorg Alliantie | Coördinator PvdAcademy

Rosanne Ottevanger

Rosanne Silvis-Ottevanger

Locatiemanager

Projectmedewerker GZA | Changemaker | EcoFysio | Fysiotherapeut

Emma Meinderts

Emma Meinderts

Logistiek manager

Administratief medewerker GZA | Geneeskunde masterstudent aan Universiteit Utrecht

Marleen Jans

Marleen Jans

Promotie

Administratief medewerker GZA | MSc Health Care Management, Erasmus Universiteit Rotterdam

Barbara Nieuwenhuijsen

Barbara Nieuwenhuijsen

Promotie

Master student Geneeskunde aan Universiteit Utrecht

Myrthe Eussen

Myrthe Eussen

Algemeen

PhD Candidate, Department of Surgery

Déan Smits

Algemeen

Adviseur / projectmanager  STBN | aandacht voor verduurzaming van de gezondheidszorg