27 februari 2024

Digitale Detox

Beschrijving initiatief

Met het Derma Green Team (Radboudumc) hebben we ons gericht op digitale vergroening. We kunnen niet zonder dataopslag en -verkeer, maar we zijn ons vaak niet bewust van de impact: datacentra hebben samen ongeveer dezelfde footprint als de vliegindustrie. Bijgevoegd een tipsheet en poster om onnodig dataverkeer en -opslag te minderen op een efficiënte manier.   

Behaalde resultaten

Niet meer alles printen is een stap voorwaarts, echter dataopslag en -verkeer is helaas ook niet geheel groen. Versturen, opslaan en opvragen van data kost energie, en ook steeds méér energie omdat apparaten steeds meer met elkaar verbonden zijn. Om dit iets meer in cijfers te vangen: een jaar lang elke dag 20 mails komt overeen met een CO2 uitstoot van 1000 km autorijden. Natuurlijk is mailen niet weg te denken, maar een onderzoek in Engeland liet zien dat Britten 64 miljoen onnodige emails per dag sturen (“bedankt”, “ontvangen”, “goed weekend” etc). Opgeslagen bestanden blijven mogelijk voor eeuwig in de lucht, een cloud gooit niets weg zonder opdracht en deze opslag kost energie. Gelukkig verduurzaamt deze industrie ook, maar zelf kunnen we ook bijdragen. .

Beoogde resultaten

In de bijlage staan een hoop tips, maar andere tips en/of opmerkingen zijn meer dan welkom zodat we deze factsheet kunnen updaten!
Ga naar de bovenkant