18 maart 2024

Duurzame handschoenen

VGZVGZ
Beleidsadviseur Duurzaamheid
LinkedIn

Beschrijving initiatief

Park Zuiderhout biedt ouderenzorg in Teteringen. Zij hebben de wegwerphandschoenen vervangen door een duurzamere en circulaire variant. Door de overstap van de standaard nitril naar circulaire handschoenen hebben ze de CO2 uitstoot aanzienlijk verlaagd. De handschoenen zijn duurzamer geproduceerd en recyclebaar. Per dag gebruikt een medewerker ongeveer twintig setjes handschoenen. Met zo’n 120 medewerkers is dat op jaarbasis een flinke stapel. Park Zuiderhout is een intensieve samenwerking aangegaan met de producent en is betrokken bij de testfase van de nieuwe handschoenen. Dit heeft geleid tot tevredenheid in het gebruik bij medewerkers.

Bekijk hier de volledige infographic: https://www.cooperatievgz.nl/zorgaanbieders/zinnige-zorg/wlz-fit-duurzame-handschoenen

Behaalde resultaten

De CO2 uitstoot van de circulaire handschoen is 50% kleiner dan die van nitril handschoenen. Met een gebruik van zo’n 350.000 handschoenen per jaar, betekent dit een besparing van 11.839 kg CO2 per jaar.

Dit staat gelijk aan ongeveer 60.000 km rijden in een gemiddelde benzine auto, ofwel bijna 1,5 keer de wereld rond.

Dit initiatief is kostenneutraal voor Park Zuiderhout. De prijs van de duurzame handschoen is vergelijkbaar met die van de nitril handschoenen.

Ga naar de bovenkant