Beschrijving initiatief
Wij hebben een
e-learning ontwikkeld om alle medewerkers van het Spaarne Gasthuis inzicht te bieden in hoe klimaat, milieu en gezondheid met elkaar te maken hebben. Om het voor iedereen toegankelijk te maken, is het geschreven op B1 niveau. Korte teksten worden afgewisseld met quizjes en filmpjes. Er zijn 4 hoofdstukken:
1: Klimaatverandering en milieuvervuiling: wat is er aan de hand?

In dit hoofdstuk leer je over de wereldwijde milieu-uitdagingen, zoals chemische vervuiling, biodiversiteitsverlies en klimaatverandering. Dit behandelen we onder andere middels de planetaire grenzen. De nadruk ligt op het besef dat deze ecologische verstoringen niet alleen de natuur bedreigen, maar ook onze gezondheid en ons welzijn in gevaar brengen.
2: Planetary Health: de effecten op onze gezondheid

Hier wordt uitgelegd hoe milieuproblemen rechtstreeks invloed hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. Denk aan aandoeningen door luchtvervuiling, vruchtbaarheidsproblemen, toename van infectieziekten en psychische stress door klimaatverandering.
3: De ecologische voetafdruk van een ziekenhuis

Dit deel laat zien dat de zorgsector een aanzienlijke milieu-impact heeft, door onder andere energieverbruik, medicijngebruik en afvalproductie. Tegelijk worden inspirerende voorbeelden gegeven van verduurzaming in het Spaarne Gasthuis, zoals het reduceren van CO₂-uitstoot en bewuster materiaalgebruik. De boodschap is: ziekenhuizen kunnen en moeten hun ecologische voetafdruk verkleinen.
4: Hoe maak jij het verschil?

In dit praktische deel wordt duidelijk gemaakt dat zorgprofessionals zelf veel kunnen bijdragen aan duurzaamheid, zowel op het werk als thuis. Door kleine, haalbare gedragsveranderingen te koppelen aan gezondheidswinst, ontstaan er zogeheten ‘koppelkansen’. Het gaat om bewustwording, voorbeeldgedrag en het motiveren van collega’s en patiënten.
5: Wat betekent Planetary Health voor mijn vakgebied?

Dit deel is nog in ontwikkeling. Het doel is om per specialisme handvatten te bieden om Planetary Health te integreren in de dagelijkse praktijk. Denk aan richtlijnen, praktijkvoorbeelden en concrete acties voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners.