2 juli 2024

Energiezuinige luchtbehandeling laboratorium

VGZVGZ
Beleidsadviseur Duurzaamheid
LinkedIn

Beschrijving initiatief

Omdat er binnen het pathologisch laboratorium wordt gewerkt met schadelijke stoffen (als xyleen, ethanol en formaline) gelden er strenge normen voor de luchtkwaliteit om de blootstelling van de medewerkers hieraan te minimaliseren. Hier zorgt de luchtbehandelingsinstallatie voor. Standaard stond deze 24/7 aan. Binnen PAL zetten ze deze nu ‘s avonds en in het weekend uit en voldoen ze nog steeds aan de normen. Hiermee besparen ze energie en de bijbehorende kosten hiervan.

Bekijk hier de volledige infographic:   https://www.cooperatievgz.nl/zorgaanbieders/zinnige-zorg/dtz-fit-energiezuinige-luchtbehandeling-laboratorium

Behaalde resultaten

Het uitschakelen van de luchtbehandeling buiten werktijd zorgt bij PAL voor een besparing van circa 146.000 kWh elektriciteit per jaar. Uitgaand van een CO2-emissiefactor van 0,328 kg CO2/kWh (2024) betekent dit een CO2 reductie van 48.097 kg per jaar.

Het stapsgewijs vaker uitschakelen van de luchtbehandeling kost € 2.630 het eerste jaar, daarna € 230 per jaar. De besparing op energiekosten is circa € 25.000 per jaar. 

Ga naar de bovenkant