8 november 2023

Verduurzamen op OK: 7 algemene tips!

Beschrijving initiatief

Hoe ga je aan de slag met het verduurzamen van de OK in jouw ziekenhuis? Formeer een Greenteam en ga samen stap voor stap aan de slag. Daar komt het eigenlijk op neer. Zie ook de informatieve bijlage.

Laaghangend fruit

Start met verbeteracties die snel tot resultaat leiden. Dit geeft energie in het team en zo laat je ook aan anderen zien dat jullie inspanningen niet voor niets zijn.

Collega’s die willen

Ga samen aan de slag met de collega’s die ook belang hechten aan het verduurzamen van de OK. Niets is zo dodelijk voor een project om (samen) te (moeten) werken met collega’s die hier niet in geloven.

Zorg voor committent

Het operatiecomplex staat niet op zichzelf maar is onderdeel van de totale ziekenhuisorganisatie. Zorg voor draagvlak bij die personen en die afdelingen met wie je veel te maken hebt.

Vier je successen

We zijn allemaal druk, hollen van het een naar het ander of gaan op in de waan van de dag. Toch is het goed om ook stil te staan bij de successen die je hebt behaald. Vier en deel de successen met alle andere medewerkers en specialisten van de OK! Niets werkt zo aanstekelijk als succes en mensen willen daar graag aan bijdragen.

Zorg voor zichtbaar

Laat je zien en laat je horen. Collega’s mogen weten dat er een Greenteam is dat aan de slag is met het verduurzamen van de OK. Benut alle momenten en (communicatie)middelen om te vertellen waar jullie mee bezig zijn en welke resultaten al zijn behaald.

Meten is weten

Niet alles is in maat en getal uit te drukken. Soms help het wel als behaalde resultaten onderbouwd kunnen worden. Doe daarom waar dit mogelijk is een nulmeting en een controlemeting, zodat je weet wat je inspanningen hebben opgeleverd.

Ook kleine stapjes tellen

Het verduurzamen van de OK is niet van de ene op de ander dag geregeld. Realiseer je dat ook kleine stapjes tellen. En dat je misschien pas over een aantal jaren het merendeel van je ambities hebt waar kunnen maken
Ga naar de bovenkant