17 april 2024

Handvest Gezonde Voedseltransitie

Transitiecoalitie VoedselTransitiecoalitie Voedsel
Team Eiwittransitie & Voedselomgeving
LinkedIn

Beschrijving initiatief

Wij als gezondheidsorganisaties zien de noodzaak en urgentie van de transitie naar een gezonder eetpatroon. Wij zien ook dat gezond en duurzaam hand in hand gaan en zetten ons daarom in voor een voedseltransitie die niet alleen gezond, maar ook duurzaam is.  Op deze manier dragen wij bij aan een gezond leven op een gezonde planeet. Dit handvest is een steun in de rug in dit streven.

Gezondheidsorganisaties hebben een voorbeeldrol en kunnen mede sturen op gezonde én duurzame eetpatronen. Zo kunnen de gezondheidscrisis en de duurzaamheidscrisis tegelijk worden aangepakt. Als de gezondheidssector de handen ineenslaat, en zich uitspreekt voor de noodzaak van een voedseltransitie, kunnen we Nederland zowel gezonder als duurzamer laten consumeren. En dat is goed voor de mens én voor de planeet.

De ondertekenaars van dit handvest zetten zich in voor de transitie naar een duurzaam en gezond eetpatroon en onderschrijven de noodzaak van een verschuiving naar minimaal 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten en zorgen daarbij zorgen dat het in lijn is met de adviezen van de Gezondheidsraad. Teken jij ook? Klik hier!

Beoogde resultaten

Een nationale beweging vanuit gezondheidsorganisaties om zich in te zetten voor een gezond én duurzaam eetpatroon
Ga naar de bovenkant