22 september 2023

Heruitgifte medicatie

VGZVGZ
Beleidsadviseur Duurzaamheid
LinkedIn

Beschrijving initiatief

In de apotheek van Isala verdwenen dagelijks grote hoeveelheden medicijnen in de afvalbak. Een derde van de middelen verstrekt aan patiënten die in het ziekenhuis liggen, werd niet toegediend en kwam terug naar de apotheek. Op jaarbasis ging het om ca 250.000 stuks (pillen, ampullen, zetpillen, capsules en pleisters). Nu wordt niet gebruikte medicatie voor een groot deel opnieuw uitgegeven. Het barcodesysteem plus enkele werkafspraken voorkomen dat er fouten optreden bij het terugleggen van de medicatie in de voorraad. Het aantal verwisselingen bij uitgifte is op basis van de incidenten-registratie nog steeds nihil en niet toegenomen. Het kost de apothekersassistenten slechts 15 minuten extra per dag. Het initiatief is zonder extra inzet van uren geïmplementeerd. 

Bekijk hier de complete infographic: https://www.cooperatievgz.nl/zorgaanbieders/zinnige-zorg/msz-fit-heruitgifte-medicatie

Behaalde resultaten

Dit initiatief resulteert bij Isala in 89% minder verspilling. Dat betekent minder specifiek ziekenhuisafval (8500 liter) en minder CO2 uitstoot bij verbranding van dit afval. Tevens hoeven minder medicijnen te worden geproduceerd en gedistribueerd wat resulteert in minder CO2 uitstoot, milieubelasting en grondstoffengebruik. 

Ga naar de bovenkant