8 november 2023

Afschaffing plastic beddenhoes

Beschrijving initiatief

In het Radboudumc worden per jaar 40.000 bedden gewassen. Deze bedden werden vervolgens afgedekt met een grote plastic hoes. De plastic beddenhoezen zijn kostbaar, niet duurzaam en werden na eenmalig gebruik weggegooid. Sinds kort zijn de plastic beddenhoezen verdwenen. Als een bed direct vanuit de beddenwascentrale naar een patiëntenkamer kan, worden er geen hoezen meer gebruikt. Als een bed eerst naar een bed buffer-ruimte waar bedden tijdelijk gestald worden - gaat, dan wordt een normaal hoeslaken gebruikt dat gewassen kan worden. Alleen nog voor bedden die voor een isolatievorm gebruikt worden, wordt gebruik gemaakt van speciale rode plastic hoezen. Zie ook de informatieve bijlage. Voor meer informatie en praktische tips, bezoek de website van de Groene OK; www.degroeneok.nl

Behaalde resultaten

Dit initiatief leidt tot 13,5 ton CO2-besparing per jaar. Dat zijn meer dan 7 retourvluchten van Amsterdam naar New York. Jaarlijks wordt er 17.500 euro aan kosten per jaar bespaard, doordat er geen plastic beddenhoezen meer hoeven te worden ingekocht.

Beoogde resultaten

Met de aanname dat 50% van de ziekenhuizen in Nederland plastic beddenhoezen gebruikt en deze gaat afschaffen, dan levert dat jaarlijks een besparing op van 225 ton CO2 en 130.000 kg plastic afval.
Ga naar de bovenkant