7 november 2023

Minder afval en kostenbesparing door afstemmen van infuussystemen

Beschrijving initiatief

Een infuussysteem vanuit de operatiekamer die niet geschikt is voor de verpleegafdeling. Veel ziekenhuizen in Nederland hebben hiermee te maken. Op verpleegafdelingen worden vaak infuuspompen gebruikt die andere infuussystemen vereisen. Het gevolg? Bij aankomst van een patiënt op de verpleegafdeling wordt het infuussysteem vervangen, weggegooid en een ander infuussysteem ingebracht. Door infuussystemen af te stemmen zorg je voor minder afval en besparing in kosten.

Behaalde resultaten

In het Radboud UMC was het infuussysteem van de operatiekamer niet geschikt voor de verpleegafdeling, waardoor deze moest worden vervangen. Jaarlijks werden er 10.000 infuussystemen weggegooid. Vanaf juli 2022 worden afdelingssystemen op de operatiekamers gebruikt. Hierdoor wordt er minimaal 30.000 euro en 640 kg. afval bespaard.
"Het nieuwe systeem is wennen. Het wieltje is minder fijn en de terugslagklep functioneert suboptimaal. Hierover zijn we nog in gesprek met de leverancier. Maar de winst is groter dan het ongemak!" - Sandra Lako, anesthesioloog.
Ga naar de bovenkant