Beschrijving initiatief
De Visie
De visie is om kostbare tijd van patiënt en zorgverlener te besparen en het proces rondom chemotherapie te verduurzamen. Hiervoor wordt in dit project in samenwerking met de apotheek en de afdeling oncologie van Amphia gestart met het optimaliseren van de ondersteunende medicatie en de inlooptijden van sommige chemotherapieën. In het kader van duurzame, zinnige zorg op de juiste plaats een belangrijk project. Een initiatief dat in deze tijd van schaarste in de zorg met een toenemende zorgvraag bijdraagt aan continuering van een hoge kwaliteit van zorg voor onze oncologische patiënten.
Achtergrond
Het project bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste onderdeel betreft het optimaliseren van de premedicatie rondom de chemokuur. Het tweede onderdeel is het optimaliseren van de inlooptijden van verschillende chemotherapieën. Beide onderdelen worden hieronder afzonderlijk beschreven.
Optimalisatie premedicatie oncologie
De behandeling van kanker met chemotherapie gaat vaak gepaard met ondersteunende medicatie tegen bijwerkingen zoals misselijkheid of overgevoeligheidsreacties. In Nederland, zo ook in Amphia, wordt op dit moment veel premedicatie tegen misselijkheid (anti-emetica) en tegen overgevoeligheid (antihistaminica) nog intraveneus gegeven op de dagbehandeling, vlak voor het toedienen van de chemotherapie en immunotherapie. Echter, er is inmiddels voldoende bewijs dat dezelfde of vergelijkbare middelen ook oraal kunnen worden ingenomen zonder verlies van effectiviteit. De patiënt kan deze medicatie dan thuis innemen voordat hij of zij naar het ziekenhuis komt voor de chemokuur. Het doel van dit project is om waar het veilig kan en effectief mogelijk is de premedicatie van intraveneuze naar orale toediening om te zetten.
Optimalisatie inlooptijden
Een passende inlooptijd bij verschillende chemotherapie en immunotherapieën is van belang om infuusreacties of andere bijwerkingen te voorkomen. Van diverse middelen zijn er echter nieuwe inzichten waaruit blijkt dat deze op een veilige manier sneller zouden kunnen inlopen. Voor dit project is recent geïnventariseerd welke chemotherapie sneller met behoud van veiligheid zouden kunnen inlopen. Hieruit is gebleken dat 2 veelgebruikte middelen, namelijk paclitaxel en rituximab sneller zouden kunnen inlopen dan dat dit nu in het Amphia Ziekenhuis gebruikelijk is.
Behaalde resultaten
Opbrengst van het project
- Patiënten krijgen minder medicatie door het infuus toegediend.
- Er hoeven veel minder infusen en spuiten klaargemaakt te worden. Dit bespaart infuuszakjes, plastic spuiten, dopjes en bijbehorend plastic verpakkingsmateriaal. Naar schatting zal dit project zo’n 20.000 toedieningen per jaar besparen.
- Het toedienen van de chemokuur duurt minder lang. Dit is tijdswinst voor zowel de patiënt als de verpleging. De optimalisatie van de premedicatie levert per patiënt 10-15 minuten tijdswinst op. Het versneld toedienen van paclitaxel en rituximab levert 30 tot 90 minuten tijdswinst op.