7 november 2023

Wegwerp borstels bij preoperatieve handreiniging

Beschrijving initiatief

Voor veel mensen op het operatiecomplex hoort het borstelen van de handen vooraf aan een operatie bij de dagelijkse routine. Maar is dit wel noodzakelijk? Het gebruik van deze borstels zorgt namelijk voor veel plastic afval en hogere kosten. Het advies luidt om bij pre-operatieve handhygiëne geen borstels meer te gebruiken. In gevallen van zichtbaar vervuilde nagels volstaat een nagelkrabber. In het AMC worden jaarlijks 33.750 borstels (€25.000 en 800kg plastic) per jaar ingekocht.

Behaalde resultaten

Het AMC heeft het handwas beleid al aangepast. Dit naar aanleiding van een PICO door co-assistent Marijn Bos. Haar PICO is de primaire aanstichter geweest om het handwasprotocol op OK aan te passen en de niet-duurzame plastic borstel de deur uit te doen. De World Health organisatie vond geen verschil in postoperatieve wondinfecties tussen wassen en borstelen van niet-zichtbaar vervuilde handen.
  • Gebruik van borstels bij preoperatief wassen zorgt niet voor een vermindering van het aantal bacteriën op handen
  • Gebruik van borstels kan leiden tot schade aan de huid, waardoor er meer bacteriën loskomen, wat resulteert tot een hoger infectierisico.
  • Aantal minuten wassen geeft geen verschil in uitkomst.
Ga naar de bovenkant