Auteur: Anjali Wijnhoven, Masterstudent Geneeskunde en CO2-assistent
Hugo Touw, Intensivist

Leefstijl en duurzaamheid hand in hand: Nieuwe handreiking gelanceerd!!

In februari ’24 deelt Vereniging Arts en Leefstijl in samenwerking met de Groene Zorg Alliantie de nieuwe handreiking ‘Het Leefstijlroer en Duurzaamheid’. Geïnspireerd op het leefstijlroer, maar nu met de focus op een duurzame leefstijl. Met een duurzame leefstijl wordt bedoeld dat de leefstijl van de patiënt niet alleen goed is voor de zichzelf, maar ook voor de gezondheid van de planeet. De werkgroep Duurzaamheid en Leefstijl van Arts & Leefstijl houdt zich bezig met de verbanden tussen planetaire gezondheid en leefstijlgeneeskunde. Een aantal voorbeelden : meer plantaardige voeding, milieuvriendelijk woon-werkverkeer en ontspanning in het groen. Deze benadering draagt bij aan het welzijn van de Nederlandse bevolking én bevordert een gezonde planeet.

Praktische tips

De handreiking biedt inzicht op de impact van leefstijlkeuzes op het milieu. Zoals het gebruik van middelen, denk aan roken. (E)-sigaretten hebben impact op ons milieu voor ze gebruikt worden en wanneer (on)gebruikte sigaretten op straat terecht komen hebben ze een extra impact op onze biodiversiteit. Daarbij worden ontspanning en slaaphygiëne (gewoonten voor het slapen gaan) gezien als kansen om je duurzame steentje bij te dragen.

De handreiking biedt inzicht voor het persoonlijke leven. Daarnaast geeft het jou als zorgverlener ook onderbouwing en woorden voor een leefstijlgesprek over duurzame keuzes met je cliënten.

“Probeert u regelmatig dat natuur op te zoeken? Dat is goed voor uw mentale gezondheid, het geeft onder andere minder stress.”

Bericht van de auteurs

Hugo Touw, intensivist in het Radboudumc, voorzitter van de werkgroep Duurzaamheid en Leefstijl en Anjali Wijnhoven, masterstudent Geneeskunde en CO2-assistent, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de handreiking, benadrukken het cruciale belang van leefstijl in het verduurzamen van de zorg. Zij merken op: “Duurzame en gezonde leefstijl bespreken in de spreekkamer snijdt aan twee kanten: patiënt blijft gezonder en fit, met minder belasting op de zorg en daarmee op het klimaat.

Waarom vindt de GZA dit belangrijk?

Deze handreiking past perfect binnen pijler 1 van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0: Gezondheidsbevordering. Kennis en bewustzijn over handelen en de mogelijkheden zijnbelangrijk zowel voor zorgverleners als voor patiënten/cliënten .
Vereniging Arts en Leefstijl is een samenwerkingspartner van de Groene Zorg Alliantie. Samen werken we samen om leefstijlgeneeskunde en planetaire gezondheid met elkaar te verbinden waar mogelijk.

Geïnspireerd? Download de handreiking hier. Wil je meer weten over de Vereniging Arts en Leefstijl, klik hier voor de website.

Lees ook deze artikelen

 • Rosanne

  Conference of the People

  4 maart 2024

  Evenementen
 • Rosanne

  Arts en leefstijl heeft een nieuwe handreiking gelanceerd!

  26 februari 2024

  Commissies
 • Rosanne

  Groene Planeet, Groene Zorg

  6 februari 2024

  GZA in de media
 • Laura Warmerdam

  Masterclasses Planetary Health van start!

  3 januari 2024

  Evenementen