In de meestgebruikte pufjes voor longpatiënten zitten stoffen die slecht zijn voor het klimaat. Zelfs PFAS komt erdoor in het milieu. Maar er is goed nieuws! Voor veel patiënten is er een milieuvriendelijk alternatief. Een nieuwe richtlijn voor ‘klimaatbewust voorschrijven’ geeft artsen houvast om patiënten te helpen met overstappen naar deze minder schadelijke pufjes. NOS interviewde onze voorzitter Evelyn Brakema erover: “Verreweg de meeste patiënten zijn enthousiast en zeggen: geef mij die milieuvriendelijke puf maar.”
De richtlijn is een prachtig voorbeeld van samenwerking. De COPD & Astma Huisartsen Advies Groep (CAHAG), De Groene Longarts, Apothekersorganisatie KNMP, Longfonds, Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) hebben samen, op initiatief van Zorginstituut Nederland, deze leidraad geschreven om klimaatbewust inhalatiemedicatie voor te schrijven aan mensen met astma en COPD.
Jaarlijks worden vier miljoen zogenaamde drijfgasinhalatoren voorgeschreven aan zo’n anderhalf miljoen longpatiënten in Nederland. Volgens Job van Boven, apotheker-onderzoeker in het UMCG en bestuurslid van Longalliantie Nederland zou een groot deel van deze patiënten het alternatief kunnen gebruiken: een poederinhalator. Maar artsen vinden het vaak lastig om hun patiënten het alternatief voor te schrijven. Daar kan de nieuwe richtlijn bij helpen.
Benieuwd naar het hele artikel? Lees verder op NOS.nl
Voor antwoorden op veelgestelde vragen over inhalatoren en klimaat kun je terecht op de site van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.