#klimaatverandering ondermijnt elke dimensie van #gezondheid.

Zo concludeert The Lancet Countdown on Health and Climate Change. Gisteren presenteerde The Lancet de jaarlijkse conclusies en de boodschap is zwaar.

Onze #fossilfuel verslaving is groot (gigantisch). Sinds 1992 is het ons ondanks alle akkoorden, beloftes, mooie uitspraken, ja zelfs klimaatwetten, niet gelukt om het verbruik wereldwijd met meer dan 1% omlaag te brengen (zie de visuele samenvatting van The Lancet of de comments hieronder).

Sommigen zeggen, “Maar in Nederland zijn we toch wél goed bezig. En we zijn bovendien maar zo’n klein stipje op de wereld…”. Wij zijn helaas ook nog niet goed bezig (we investeren nog steeds kapitalen in fossiele energie) én we zijn een hele belangrijke speler op het wereldtoneel (een van de rijkste landen en een enorme uitstoot).

Ondertussen storten onze huizen in en worden hele volksstammen gedwongen hun leefomgeving te verlaten omdat er niks meer te verbouwen is… Of het land wegspoelt onder de voeten. De ongelijkheid op de wereld neemt toe.

Het hele systeem waar onze gezondheidszorg op leunt, staat daarmee op losse schroeven. We zien de effecten nu, en die worden alleen maar erger.

De #klimaatcrisis is een #gezondheidscrisis.

Hoe dan verder?

Gebruik je #recht als burger te kiezen hoe jij bestuurd wil worden. Sluit je aan bij de groeiende groep groene burgers en zorgprofessionals. ? Roep de overheid op het beleid te veranderen, zie daarvoor de punten ? hieronder.

Van 6 tot 18 november is de #cop27. Dit is de wereldwijde klimaattop waar ook Nederland aan deelneemt. ? Daarom riepen gisteren 3 grote zorgorganisaties beleidsmakers op The Lancet conclusies ter harte te nemen en daar op de cop27 concreet invulling aan te geven:

1.5 C als doelstelling in het akkoord;

Pleiten voor het afstappen van fossiele brandstoffen;

Gezondheid in de mitigatie- en adaptatieteksten meenemen;

Steun & reparatie voor landen die disproportioneel door de klimaatcrisis getroffen worden.

Meer weten van de cop27? Houd onze LinkedIn in de gaten. Komende maand besteden we er extra aandacht aan.

Lees ook deze artikelen

 • Rosanne

  Conference of the People

  4 maart 2024

  Evenementen
 • Rosanne

  Arts en leefstijl heeft een nieuwe handreiking gelanceerd!

  26 februari 2024

  Commissies
 • Rosanne

  Groene Planeet, Groene Zorg

  6 februari 2024

  GZA in de media
 • Laura Warmerdam

  Masterclasses Planetary Health van start!

  3 januari 2024

  Evenementen