Mensen in de meest kwetsbare posities worden het hardst getroffen door de gevolgen van de klimaatcrisis. Bestaanszekerheid (35%), leefomgeving (29%) en je sociale netwerk, kennis en vaardigheden (19%) beïnvloeden sterk hoe je je gezondheid ervaart. Wat betekent dit voor het zorgonderwijs?
Openingspresentatie bij NVMO-congres
Planetaire gezondheid en rechtvaardigheid zijn in rap tempo verschenen in de opleidingen in de zorg. Samen met Stephanie De Maesschalck opende Evelyn Brakema op 16 mei het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO). Dé plek waar ruim 1000 mensen uit het MBO-, HBO- en WO-onderwijs elkaar ontmoeten en kennis en ervaringen uitwisselen.
In 2022 bevatten nog maar 6 van de 58 onderzochte curricula van universitaire zorgopleidingen verwijzingen naar milieu of duurzaamheid. En dat aantal groeit nu hard! Ook timmert de NFU aan de weg met hun visie op verduurzamen van de zorg. Het College Geneeskundig Specialismen heeft planetaire gezondheid ingevoerd als kwaliteitseis voor medische vervolgopleidingen. Zo vertelden Evelyn en Stephanie over diverse mooie voorbeelden en over de randvoorwaarden hoe je samen kunt werken aan een planetaire gezondheid met oog voor diversiteit en inclusie.
Workshop over medisch vervolgonderwijs
Hoe kunnen we duurzaamheid en planetaire gezondheid een plek geven in medisch vervolgonderwijs? Dat was de vraag in onze workshop samen met De Geneeskundestudent. Met onderwijscoördinatoren, docenten en studenten hebben we gebrainstormd over
vijf duurzaamheidsuitdagingen. Daaruit konden we de conclusie trekken dat duurzaamheid en plantaire gezondheid vaker ruimte in het curriculum van de medische vervolgopleidingen. Ben je benieuwd naar de concrete suggesties uit de workshop? Bekijk deze LinkedInpost van De Geneeskundestudent.
Samenwerking MBO, HBO en WO
Ook werkten we als Groene Zorg Alliantie mee aan een workshop over wat er nodig is om samenwerking tot stand te brengen tussen MBO, HBO en WO. Aan de hand van verschillende dilemma’s werd dit tijdens de rondetafel over passende en toekomstbestendige zorg aan den lijve ondervonden. Want hoe kom je tot oplossingen in deze tijden van grote uitdagingen op het gebied van gezondheid en het klimaat? En wat is er nodig om elkaar echt goed te begrijpen? Take home message: geef ruimte aan elkaars perspectief, luister vanuit oprechte interesse en check met elkaar of je dezelfde taal spreekt. En die dilemma’s? Daar is nog veel werk aan de winkel. We praten daar graag verder over met de (toekomstige) zorg- en onderwijsprofessionals.
We maken stappen, maar er is nog veel te winnen. Gelukkig staat het volgende NVMO-congres in 2026 ook in het teken van planetaire gezondheid. Wil je meewerken aan toekomstbestendig zorgonderwijs? Dan hoef je niet tot het volgende congres te wachten. Wij organiseren op 28 mei een netwerkbijeenkomst voor MBO-, HBO- en WO-docenten. En op 18 juni een netwerkbijeenkomst bij- en nascholing voor docenten, opleidingsfunctionarissen, leerhuismanagers, duurzaamheidscoördinatoren en leden van groene commissies.