? Beste zorgprofessionals! Het Nederlandse #parlement spreekt vandaag over #duurzaamheid in de #gezondheidszorg, en er staat veel op het spel.
In het najaar van 2022 waren er al twee positieve ontwikkelingen:
✅ de Gezondheidsraad riep op tot de wettelijke verankering van duurzaamheid in de kwaliteitseisen van de zorg
✅ het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bracht haar nieuwe Green Deal Samen werken aan duurzame zorg uit.
Die Green Deal staat vol ambitieuze doelen, van het bevorderen van gezondheid, tot CO2-reductie, tot aan Planetary Health in het zorgonderwijs. Er is één belangrijke ‘maar’: de Green Deal is vrijwillig én vrijblijvend. Dat betekent dat je kan kiezen óf je meedoet, en als je je niet houdt aan de afspraken heeft dat geen gevolgen.
Vrijblijvendheid is niet meer van deze tijd.
Het recentste IPCC rapport vertelt ons dat grote maatschappelijke transities in de komende jaren nodig zijn om zowel gezondheid als de planeet te beschermen.
‘Onze zorg kan niet goed zijn als we mensen ermee schaden. Daarom is goede zorg duurzame zorg’, stelde Pauline de Heer van Planetary Health Hub NL eerder in zorgvisie.
Jan Kremer, speciaal gezant passende zorg vertelde ‘De overheid moet duurzaamheid centraal stellen, net zoals met de opgave voor Passende Zorg is gebeurd.’
Zie ook ons artikel hierover in Zorgvisie, waar Juliette Mattijsen, Pauline de Heer enJan Kremer uitleggen waarom duurzame zorg goede zorg is! https://www.zorgvisie.nl/overheid-toon-krachtig-leiderschap-in-de-duurzaamheidstransitie/
We hopen daarom dat de Kamer vandaag het kabinet aanmoedigt om #verantwoordelijkheid te nemen voor de duurzame transitie in de zorg, en het niet slechts aan de sector zelf over te laten. Daarvoor staat teveel op het spel.
We vinden het belangrijk dat we duurzaamheid in de zorg niet langer zien als een “groene hobby van het individu”, maar als #norm en plicht. De huidige transitie in de zorg wordt namelijk gedragen door veel ‘bottom-up’ initiatieven, geleid door jonge zorgprofessionals die zich vrijwillig inzetten. We zien graag dat deze groene zorghelden worden ondersteund met structurele subsidies.
De Groene Zorg Alliantie is bij het debat aanwezig samen met Elena Alam, Emma Goslin, Jorieke van der Stelt, Lianne Wellens, en Juliette Mattijsen. Zie de comments voor een link naar het debat of onze hashtag #duurzamezorg op twitter.
Sluit je bij aan en pleit voor een groenere en duurzamere gezondheidssector in Nederland. Samen kunnen we een positieve impact hebben op de gezondheid van onze planeet en onze gemeenschappen.