“Sinds wij aandacht hebben besteed aan desfluraan en dat dit zo’n vervuilend middel is, zijn veel ziekenhuizen gestopt met het gebruik hiervan.”

Wat is de directe impact van de OK op de atmosfeer? ? In deze nieuwe aflevering van de Groene Zorg Podcast duikt Judith samen met anesthesioloog Hans Friedericy in de wereld van de anesthesie en andere broeikasgassen.

Ze bespreken dit vanuit één van de meest schone plekken ter wereld: de operatiekamer. Hans spendeert als anesthesioloog veel van zijn tijd in de ok en ziet hoe het beter kan. Zo is hij voorvechter van een duurzamer gebruik van anesthesiemiddelen, want daar is nog veel winst te behalen. En dat zit niet alleen in de overstap naar middelen die minder schadelijk zijn voor de atmosfeer.

“Als je in een bar een glaasje cola bestelt, dan zijn wij anesthesiologen gewend om dat glas echt helemaal te vullen en alles ernaast te gooien. Je krijgt wel een vol glas cola… We moeten zorgen dat het glas vol zit, maar dat het niet overstroomt”.

We moeten minder verkwisten. Dat geldt ook voor het energieverbruik in de OK ⚡?, want door verversing en bevochtiging van de lucht vindt ook daardoor luchtvervuiling plaats. Vaak staat de luchtbehandeling van de OK 24/7 op vol vermogen te draaien, ook als er geen operaties plaatsvinden. We bespreken wat je kunt doen om dat te verbeteren.

Hans zet zich naast zijn werk als anesthesioloog bij het Leiden University Medical Center in voor het Landelijk Netwerk de Groene OK. Hij werkt daar samen met anderen aan het ontwikkelen van een barometer voor een groene OK. ? Daarin wordt niet alleen de milieu-impact van anesthesiegassen inzichtelijk, maar ook het energieverbruik, disposables en medicatiegebruik.

De groene tip van deze week komt van Laurens van Houte, afdelingsmanager op de OK van het Medisch Spectrum Twente. Een verfrissende aflevering vol groene inzichten.

Veel luisterplezier! Hier, of op je favoriete podcastplatform

Judith de Bree | Presentator

Bestuurder GZA | Adviseur Duurzame Zorg, MPZ

Hans Friedericy | Tafelgast

Anesthesioloog LUMC, actief bij Landelijk Netwerk de Groene OK.

Laurens van Houte | Duurzame tip

Afdelingsmanager OK, Medisch Spectrum Twente

Meer podcasts

  • 6- Groen Pensioen

    19 juni 2024

  • 5- Infectiepreventie: duurzaamheids do’s & don’ts

    5 juni 2024

  • 4 -De potentiële groene slagkracht van 200.000 verpleegkundigen

    12 april 2024