“Mensen hebben al ziekte en dan gaan we met preventie aan de slag… dat is gewoon heel weerbarstig.”

In deze aflevering van de GroeneZorgPodcast spreken Evelyn en Judith met Hugo Touw. Hugo is intensivist bij het Radboudumc en expert op het gebied van gezondeleefstijl.

In Nederland gaan 35.000 mensen per jaar dood aan de gevolgen van een ongezonde leefstijl. Dan hebben we het met name over: ? roken, ? alcohol, ? slecht eten en ? te weinig gezonde beweging.

“We moeten dus veel eerder in het traject ingrijpen, we moeten naar universele preventie met een integrale aanpak.” Dokters hebben daarin wat Hugo betreft een belangrijke rol als advocaat voor de publieke gezondheid.

We gaan met Hugo de diepte in op het aspect van gezonde voeding. ?? Het mooie van gezonde voeding? Een sterke win-win voor mens en milieu.

Hugo legt uit hoe die win-win precies werkt en wat jij als zorgprofessional kan betekenen in het bevorderen van gezonde voeding.

Vind je dat spannend?

Ook als jij je nog niet helemaal comfortabel voelt om leefstijl of voedingsadvies te geven zijn er veel hulpmiddelen en handvatten waarmee ook jij een steentje bij kunt dragen!

Zo zijn er leefstijlzorgloketten waar je naar kunt verwijzen, gedetailleerde handreikingen, maar ook simpele vuistregels. Hoor er alles over in de podcast en begin vandaag nog met gezonde leefstijl in jouw zorgverlening.

De #groenetip van deze aflevering komt van Patrick Deckers, medeoprichter en voorzitter van het snelgroeiende platform Caring Doctors en voorvechter van gezonde, duurzame voeding in de zorg.

Veel luisterplezier! Hier, of op je favoriete podcastplatform

Evelyn Brakema | Presentator

Bestuurder GZA | Huisarts in opleiding en Onderzoeker, LUMC

Judith de Bree | Presentator

Bestuurder GZA | Adviseur Duurzame Zorg, MPZ

Hugo Touw | Tafelgast

Intensivist Radboud UMC, actief bij vereniging Arts en Leefstijl en de Groene IC

Patrick Deckers | Duurzame tip

Orthopedisch chirurg, voorzitter Caring Doctors

Meer podcasts

  • 5- Infectiepreventie: duurzaamheids do’s & don’ts

    5 juni 2024

  • 4 -De potentiële groene slagkracht van 200.000 verpleegkundigen

    12 april 2024

  • 3 – Gezonde mensen op een gezonde planeet: Klimaatrechtvaardigheid en gezondheid(szorg)

    3 april 2024